Etapa 5

Cea de a cincea etapa a proiectului a avut urmatoarele obiective:
1) Evaluarea factorilor de control asupra sistemului de monitorizare în zonele cu risc privind alunecarile de teren. Determinarea punctelor si adâncimilor de amplasare a senzorilor de alunecare si a celor de presiune hidrostatica,
2) Realizarea unui set de traductoare complet functionale. Realizarea modulelor de alimentare cu energie pe baza de panouri solare. Amplasarea traductoarelor pe teren,
3) Implementarea protocoalelor de comunicatie si realizarea elementelor componente ale statiei de colectare a datelor. Amplasarea pe teren a statiei de colectare a datelor,
4) Testarea modulului de comunicatie a serverului central. Stabilirea comunicatiei dintre elementele sistemului si verificarea functionalitatii. Analiza rezultatelor si corectarea erorilor constatate,
5) Culegerea datelor, constituirea bazelor de date si interpretarea statistica a informatiei.

Toate obiectivele au fost îndeplinite in cadrul acestei etape. Etapa a 5-a a avut drept obiectiv principal finalizarea si testarea atât a traductorului de alunecari de teren cât si a retelei de senzori fara fir.

Pentru îndeplinirea obiectivului, s-a realizat întâi o analiza a mai multor zone supuse alunecarilor de teren din regiunea Moldovei cu scopul identificarii unui amplasament optim pentru reteaua de traductoare. Aceasta a fost sarcina Partenerului 1 la proiect.

Astfel, s-a investigat o arie de aproximativ 300.000 ha, situata în doua subunitati importante din Podisul Moldovei, respectiv Câmpia Colinara a Jijiei si Podisul Central Moldovenesc. In urma studiului, s-a decis amplasarea traductoarelor în partea de nord a comunei Madârjac, pe partea dreapta a vaii Pietrosu.

In continuare s-a definitivat constructia traductorului prin efectuarea unei analize a consumului de putere, în scopul realizarii unui management cât mai eficient al consumului pentru reteaua fara fir, având în vedere faptul ca alimentarea nodurilor trebuie facuta de la baterii si/sau de la panouri solare.

S-au definitivat de asemenea protocoalele de comunicatie atât la nivelul nodului de masura, cât si la nivelul coordonatorului retelei. La retea s-a adaugat interfata cu utilizatorul, prin care se poate face controlul retelei si vizualizarea datelor înregistrate. Datele sunt înregistrate într-o baza de date cu acces dinspre server.

Testarea sistemului a fost efectuata în laborator prin simularea conditiilor reale de functionare pe standul special construit în acest scop, dar si prin amplasarea pe teren în zona mai sus amintita. Desi nu s-au înregistrat evenimente legate de alunecari de teren, s-a testat comunicatia si s-au remediat unele deficiente.

Ca perspectiva de continuare a cercetarilor legate de proiect, se are în vedere realizarea a înca un traductor si monitorizarea pe termen mai lung. De asemenea, se intentioneaza dezvoltarea unor algoritmi de predictie în colaborare cu partenerii 1 si 4 în proiect.

Diseminarea rezultatelor a fost facuta prin publicarea a 8 lucrari stiintifice în reviste BDI si în volumele unor conferinte internationale.