Etapa 4

Cea de a patra etapa a proiectului a avut urmatoarele obiective:
1) Optimizarea caracteristicilor magnetice ale elementelor sensibile din punctul de vedere al performantelor functionale,
2) Stabilirea si testarea unor protocoale de comunicatie la nivel de traductor,
3) Proiectarea elementelor componente ale statiei de colectare a datelor: interfata de comunicare cu traductoarele, functiile de prelucrare, arhivare si stocare a informatiei,
4) Proiectarea modulelor de alimentare cu energie pe baza de panouri solare,
5) Realizarea si testarea modulului de comunicatie a serverului central,
6) Implementarea unor functii de prelucrare a datelor la nivelul serverului central,
7) Proiectarea si realizarea interfetei cu utilizatorul,
8) Demonstrarea functionalitatii diferitelor module experimentale,
9) Studiu asupra posibilitatilor de amplasare a sistemului de monitorizare īn zonele cu risc privind alunecarile de teren in arealul unei zone de risc.

Toate obiectivele au fost īndeplinite in cadrul acestei etape. Rezultatele etapei sunt materializate īn: model functional complet al traductorului de alunecari de teren, model functional al statiei de colectare a datelor, interfata cu utilizatorul.

Privitor la primul obiectiv, au fost obtinute fire omogene cu sensibilitate marita ce vor permite realizarea unor marci cu dispersie mai mica.

Referitor la cel de-al doilea, al treilea si al patrulea obiectiv, s-a realizat sistemul de comunicatie ce permite interconectarea traductoarelor īn retea si transmiterea datelor de la traductoare catre gateway. A fost realizata atāt structura hardware, cat si partea software ce implementeaza protocolul de comunicatie.

Conform celui de-al cincilea obiectiv, s-a implementat sistemul de transmitere a datelor din arealul monitorizat, prin intermediul unu modem GSM catre serverul central.

Obiectivele al saselea, al saptelea si al optulea au fost atinse prin implementarea la nivelul serverului a unor functii de prelucrare a datelor (calculul deplasarilor, medierea rezultatelor pe intervale de timp, trasarea curbelor presiunii apei īn pori si a umiditatii solului, etc) si realizarea interfetei cu utilizatorul.

Conform obiectivului al noualea, a fost realizat un studiu asupra posibilitatilor de amplasare a traductoarelor īn teren si s-a stabilit zona de interes.

Diseminarea rezultatelor s-a realizat prin: 3 articole publicate īn reviste ISI, 1 articol publicat īn revista BDI si 2 articole prezentate la conferinte internationale si publicate īn volumele acestor conferinte.