Etapa 3

Cea de a treia etapa a proiectului a avut urmatoarele obiective:
1) Definitivarea constructiei si testarea traductorului de presiune hidrostatica,
2) Trasarea si studiul caracteristicilor primare ale senzorului. Evaluarea performantelor metrologice ale traductorului,
3) Studiu asupra topologiei optime a retelei de comunicatie wireless īn concordanta cu particularitatile zonei de      caracteristiciloramplasare a sistemului de monitorizare. Stabilirea arhitecturii sistemului de comunicatii.

Toate cele trei obiective au fost īndeplinite in cadrul acestei etape. Rezultatele etapei sunt materializate īn: modelul functional al unui traductor de masurare a presiunii hidrostatice de pori, caracteristici tehnice si performante ale traductorului de alunecari de teren, arhitectura retelei de senzori fara fir īn concordanta cu particularitatile zonei de amplasare a traductoarelor si diseminarea rezultatelor.

Privitor la primul obiectiv, s-a realizat practic si testat traductorul de presiune hidrostatica. Traductorul este obiectul unei cereri de brevet de inventie care a fost depusa la OSIM. Caracteristicile tehnice si functionale ale acestui traductor īl fac competitiv pe piata si poate fi obiectul unei viitoare productii īn scop comercial, pentru īnlocuirea eventuala a piezometrelor.

Referitor la cel de-al doilea obiectiv, s-au finalizat testele pe standul de laborator pentru traductorul de alunecari de teren, urmānd ca acesta sa fie completat cu logistica corespunzatoare includerii acestuia īn reteaua de senzori. Caracteristicile tehnice si performantele īl recomanda de asemenea ca un traductor competitiv, cu atāt mai mult cu cāt aduce avantaje suplimentare fata de traductoarele existente pe piata prin posibilitatea de masurare a alunecarilor la nivelul straturilor de pamānt si, de asemenea, posibilitatea masurarii amplitudinii si orientarii alunecarii.

Conform celui de-al treilea obiectiv, s-a stabilit o posibila arhitectura a retelei de senzori īn conformitate cu particularitatile unui areal tinta de monitorizare amplasat pe versantul drept al Vaii Pietrosu, īn partea nordica a teritoriului satului Madārjac, judetul Iasi. Implementarea propriu-zisa a arhitecturii va fi efectuata īn etapa urmatoare a proiectului.

Diseminarea rezultatelor s-a realizat prin: 1 articol publicat īntr-o revista ISI, 1 articol acceptat pentru publicare la o alta revista ISI, 3 articole publicate īn reviste BDI si 2 prezentari la conferinte internationale si publicate īn volumele acestor conferinte, care sunt de asemenea indexate īn baze de date internationale. De asemenea, s-au elaborat doua propuneri de brevet de inventie, care au fost trimisa catre OSIM de unde se asteapta numarul de īnregistrare a cererii de brevet.