Etapa 2

Cea de a doua etapa a proiectului a avut urmatoarele obiective:
1) Realizarea componentelor hardware si software ale traductorului pentru monitorizarea alunecarilor de teren,
2) Studiul si analiza principiului de functionare si realizarea proiectului traductorului de presiune hidrostatica, sensibile     pentru construirea unor senzori de monitorizare a alunecarilor de teren,
3) Proiectarea si constructia unui stand de testare in laborator a traductorului de alunecari de teren si trasarea      caracteristicilor acestuia.

Toate cele trei obiective au fost îndeplinite in cadrul acestei etape. Rezultatele etapei sunt materializate în : modelul functional al traductorului pentru monitorizarea alunecarilor de teren, principiul de functionare si proiectul traductorului de presiune hidrostatica, standul experimental pentru testarea în laborator a traductorului, setul de caracteristici ale traductorului si diseminarea rezultatelor.

Privitor la primul obiectiv, s-au realizat practic cele 3 parti componente ale traductorului de alunecari, si anume: bara flexibila, punctul de masura si nodul de masura. Bara este din teava de polipropilena, având dimensiunile stabilite în urma unui studiu geologic efectuat de partenerul P3, în urma caruia s-a stabilit arealul geografic unde va fi amplasata reteaua de senzori de alunecari.

Punctul de masura contine o serie de module cum ar fi: puntea tensometrica, formata din marcile tensometrice de sensibilitate ridicata dezvoltate în cadrul etapei I a proiectului, surse de alimentare, oscilatoare, detectoare de vârf si microporcesorul care gireaza activitatea întregului punct.

Nodul de masura colecteaza informatia de la punctele de masura, o prelucreaza si o transmite prin reteaua de senzori catre un server central. Toate elementele au fost asamblate, formând modelul functional al traductorului. Acesta a fost testat pe standul construit astfel încât sa poata fi simulate toate situatiile în care se poate manifesta o alunecare de teren. S-au trasat caracteristicile de transfer si de iesire ale traductorului, dupa care s-au analizat din punctul de vedere al performantelor metrologice.

Caracteristicile trasate releva sensibilitatea traductorului la deplasari foarte mici ale solului, însa si faptul ca e necesar a fi pusa la punct tehnologia de producere a marcilor tensometrice si de amplasare a acestora pe bara, întrucât dispersia relativ mare a caracteristicilor poate duce la erori importante de masura sau aparitia unor zone de insensibilitate. Urmeaza realizarea în continuare a unor teste de fiabilitate si de anduranta la actiunea unor factori externi cum ar fi temperatura si umiditatea. In cadrul celui de-al doilea obiectiv al proiectului, s-au analizat mai multe posibilitati de construire a unui traductor de presiune a apei din pori, denumit generic traductor de presiune hidrostatica. S-a ajuns la concluzia ca traductorul va fi construit dintr-o incinta montata în straturile geologice superioare, în care se va infiltra apa din porii solului. Aceasta va crea o presiune care va fi masurata pe baza unei membrane speciale foarte sensibila la deformatii, furnizata si studiata de catre partenerul P2. S-a realizat proiectul pentru acest traductor.

Diseminarea rezultatelor s-a realizat prin: 1 articol publicat într-o revista ISI, 1 articol acceptat pentru publicare la o alta revista ISI, 4 articole publicate în reviste BDI si 6 prezentari la conferinte internationale si publicate în volumele acestor conferinte, care sunt de asemenea indexate în baze de date internationale. De asemenea, s-au elaborat doua propuneri de brevet de inventie, care urmeaza sa fie trimise catre OSIM.