Etapa 1

Prima etapa de desfasurare a proiectului a avut urmatoarele obiective:
1) Studiu asupra zonelor cu risc crescut de alunecari de teren īn Podisul Moldovei si analiza posibilitatilor de      monitorizare a acestora, studiul factorilor de influenta si de control,
2) Evaluarea posibilitatilor de utilizare a materialelor nanostructurate la elaborarea de elemente sensibile pentru      construirea unor senzori de monitorizare a alunecarilor de teren,
3) Proiectarea, construirea si testarea elementelor sensibile ale unor traductoare cu performante īmbunatatite pentru      evaluarea riscului la alunecari de teren utilizānd noi materiale sub forma de microfire si benzi magnetice.

Toate cele 3 obiective au fost īndeplinite cu succes īn cadrul acestei etape. Astfel, a fost īntocmit un studiu privind caracterizarea geomorfologica a Podisului Moldovei, evidentiindu-se principalele tipuri de alunecari de teren existente īn prezent īn aceasta zona geografica a Romāniei, precum si zonele cu risc crescut de alunecare. Acest studiu a fost necesar pentru identificarea zonelor īn care va fi amplasat sistemul de monitorizare a alunecarilor de teren care va fi dezvoltat īn cadrul proiectului.

Privitor la cel de-al doilea obiectiv, s-au fabricat 4 categorii de fire magnetice amorfe, doua conventionale si doua acoperite cu sticla, care au fost caracterizate din punct de vedere magnetic si al efectelor de magnetoimpedanta si de stressimpedanta care apar īn acestea. Sunt descrise procedeele de obtinere a acestor fire si parametrii care influenteaza calitatea lor. In urma analizei caracteristicilor experimentale ale acestora, s-a tras concluzia ca firele amorfe conventionale cu compozitia CoFeSiB sunt cele mai potrivite pentru constructia senzorilor de deformatie. Cu ajutorul acestor fire, s-au proiectat, fabricat si testat senzori de deformatie de tip marca tensometrica. S-a constatat, īn urma testelor, ca aceste dispozitive prezinta performante mult superioare celor existente pe piata īn prezent īn privinta sensibilitatii lor, īnsa au o dispersie destul de ridicata a parametrilor datorita neuniformitatii firului amorf rezultata prin procesului de fabricatie.

S-a construit traductorul de deformatie, care este piesa principala a traductorului de alunecari de teren. Traductorul de deformatie este constituit dintr-o bara flexibila de polipropilena, montata vertical īn sol, pe care sunt montate etaje de cāte 4 marci tensometrice legate īn punte, cu ajutorul carora se vor masura deformatiile barei datorate alunecarilor. In aceasta etapa s-a proiectat si realizat si circuitul de prelucrare primara a semnalelor achizitionate din puntile tensometrice.

Diseminarea rezultatelor s-a facut prin prezentarea a 9 lucrari la simpozioane internationale, o lucrare trimisa la revista cotata Thomson Reuters Sensors & Actuators A: Physical si o lucrare acceptata pentru publicare īn revista Journal of Applied Physics.